2015. február 2., hétfő

MŰSZAKI RAJZ KERETEZÉSE

A szabadkézzel létrehozott, de a digitálisan készített műszaki rajzok ismertetőjegye a műszaki rajz keret. E szabályokkal és szabványokkal teletűzdelt ábrázolási módnak sajátossága a lap szélétől meghatározott távolságra húzott keret és a készítő és készítés adatait, megnevezést és a méretarányt rendszerező rublika-táblázat.
A műszaki rajz keret méretezése

Az előző kép alapján kiszerkeszthető vonalzóval és ceruzával lapon is egyenként a keret. A szakinfó oktatás során viszont elsajátíthatóak azok az ismeretek, hogy ezt a keretet digitálisan mindenki saját magának kiszerkessze, majd a későbbiekben, mint egy alap-file-t, a későbbiekben a digitálisan készített műszaki rajzokhoz illessze. Az így elkészített keret alkalmazható kinyomtatva akár szabadkézzel és/vagy kézi szerkesztéssel készített műszaki rajzokhoz is.
A műszaki rajz rublikáinak digitális kiszerkesztés folyamatának vége. (Láthatóak azok a számítások, amelyek alapján a rublikák a méretváltoztatások után is a megfelelő pozícióba léptethetők)
Ezután az egyes rublikák elnevezése, a szövegezés elhelyezése, valamint az alkalmazás következik.

MŰSZAKI RAJZ KERET KISZERKESZTÉSÉNEK LÉPÉSEI megtekinthetőek ITT:
https://picasaweb.google.com/116063811902279652682/TECHNICAL_DRAW_FRAME?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJS2g9iXjuX-CA&feat=directlink
(p.j8)

(!) A kiszerkesztett corel file-ról érdemes PDF verziót menteni, majd azt saját gépen, esetleg postafiókban tárolni, hogy ha szükség van rá, akkor hozzáférhető legyen.

*************************************************************
Korábbi RB20130401-3 (240. bejegyzés)
Link: http://pmgszki-jeweller.blogspot.hu/2013/04/muszaki-rajz-keretezese_3.html (zárt ötvös blogról)
*************************************************************
RB20150202 (5. bejegyzés)