2015. február 1., vasárnap

KÖRBŐL TERÜLŐMINTA / EGYSZERŰBB TERÜLŐMINTA SZERKESZTÉS

Az itt látható terülőminta gyakorlat egy olyan mintatervezés létrehozását mutatja, amikor a teljes felületet egységnyi, egymáshoz kapcsolódó minta-elemek borítják be. Ezeket a terülőmintákat alkalmazhatja a keramikus gyakorlat, de megtalálható a fémművesekhez kapcsolódó rácstervezésnél, a grafikusok köthető csomagolástervezésnél, textilesek anyagminta tervezéseinél. Én vésnök tanulmányaim során találkoztam vele, amikor még a vésnök készítette el az a mintanyomóhengert, amellyel a textilmintákat, raportonként felvitték az anyagra.

A keramikus képzés (de bizonyos szempontból a fémműves/ötvös képzés) egyik feladata olyan terülőminta-egységek tervezése, amelyek egymás mellé helyezésével egy nagyobb, egybefüggő felület jön létre, pl. járólap, falicsempe tervezésénél.
Fémműveseknél ilyen felhasználási terület lehet pl. egy rács megtervezése, ahol szintén ismétlődő minták találhatóak. Ha a csomagolástervezés, csomaglóanyag mintákra gondolunk, ott is előfordulhat ugyanez a terülőminta elv.

A terülőminta alapja egy egység, amelynek jobbra-balra, fel és le helyezésével egy kapcsolódó mintahálózat jön létre. A mostani gyakorlat alapja a következő egység, amely alapján ki lehet szerkeszteni könnyen.

A mintánál látható egy kis "turpisság", amely a sárga kör ill. a körívek egymás alá-fölé helyezéséből adódik. Ennek kiszerkesztése is látható az alábbi folyamatábrából kiragadott egy lépésen:


Ennél a mintalétrehozatalnál számtalan verzió / színváltozat lehetséges, amelyet a kiszerkesztett corel-idomok színkitöltésével lehetséges változtatni.




TERÜLŐMINTA KISZERKESZTÉSÉ-nek lépései megtekinthetőek ITT:
(p.j8)

****************************************************************
Korábbi RB20130302 (235. bejegyzés)
Link: http://pmgszki-jeweller.blogspot.hu/2013/03/korbol-terulominta.html (ötvös zárt blog)
****************************************************************
RB20150201 (4. bejegyzés)