2015. február 4., szerda

FÉMMŰVES CSEMPEKÉSZÍTŐ

Kiegészítés a SZAKINFOKÉPZŐ terülőminta szerkesztés feladatokhoz.
Kis érdekesség az ötvös és keramikus kapcsolatokra.
RB.
---------------------------------------------------------------------------------
Egy nagyon érdekes cikk volt olvasható egy napilapban. Főszereplője Pataki Mátyás, aki anno a MIF (később MIE, majd jelenleg MOME) fémműves szakán végzett, számos ékszere is ismert, mesterei Péter Vladimir és Bánfalvi András.
Most mással foglalkozik. Csempékkel.
(Lényegében fal-ékszerekkel...)
Valós tartalommal való kiegészítés az Ivanka Flaster c. blogbejegyzéshez.
Cikk internetes forrása: http://nol.hu/mozaik/20130418-puder_a_mazra

Púder a mázra

Dizájn – Előbb Nyugat-Európában, s csak utána lett itthon is sikeres Pataki Mátyás csempemanufaktúrája

Rejtély, mi a meghatározóbb egy emberi sorsban, az örökölt vagy az, amit magunk teszünk hozzá a kapott anyaghoz. A hétköznapokban az utóbbinak egy kicsit jobban drukkolunk. Mert jó abban hinni, hogy magunk lehetünk a sorsunk kovácsa.

A Pataki Tiles csempekészítő manufaktúra alapítója, Pataki Mátyás indulását és értékrendjét meghatározta, hogy művészcsaládban nőtt föl. Korán megtanulta: csak olyasmivel érdemes foglalkozni, amire egész lényével koncentrálhat. Mert ez az elmélyülés számára örömforrás, már-már függés.

Előbb szobrásznak tanult, majd az órás- és az ezüstműves szakma közt ingadozva inkább az utóbbit választotta. A szakmai irányt azt követően pontosította, hogy a kezébe került Péter Vladimir kötete a Műhelytitkok sorozatból. Ars poeticáját e kis könyv, a művészi útját pedig a neves ötvös- és szobrászművész segítségével találta meg, aki főiskolai mestere lett. Másik fontos tanárával, Bánfalvi Andrással a reneszánsz uomo universale (univerzális ember) szellemében nevelték és állították pályára.

A kilencvenes évek új lehetőségeket nyitottak meg Pataki előtt, az ékszer- és tárgytervezést önálló dizájnstúdió váltotta, amit egy volt évfolyamtársával indítottak. A két fiatal komolymegbízásokat, rendhagyó felkéréseket kapott. Köztéri szobrokat, ivókutakat, díjakat terveztek, de – a belsőépítészet területén kísérletezve – kiállítási installációt, utazó pavilont is.

A kerámiát egy angliai tanulmányútnak induló, életre szóló élmény hozta. A szigetországban eltöltött időszak új restaurátori feladattal és egy György-korabeli ház felújításával párosult. Évekkel később egy barátja néhány különleges antik csemperitkaságot küldött neki azzal a kérdéssel, tudna-e hasonlót készíteni.

Tudott.

Eleinte próbálta felkutatni, kihez fordulhatna itthon szakmai tanácsért. Segítséget nem kapott, viszont rengetegen próbálták eltántorítani, hogy ne próbálkozzon ezzel a területtel, mert borzasztó buktatókkal jár. Nem volt sem kemencéje, sem kerámiaműhelye, mégis elkezdett kísérletezni a konyhaasztal sarkán két kiló agyaggal. Lassan haladt, de szépen ráhangolódott, vonzani kezdte az új matéria. Rengeteg munkával megszületett a már kézbe adható kerámia és az új szerelem, ami – mint a szerelmek általában – az addigi súlypontokat is elmozdította. A hobbiból megélhetés lett. Egy merész döntéssel otthagyta biztos állását, sőt Budapestet.

Pataki Mátyás szerencsés természet. Tudott váltani, és képes volt végigvinni, amit elhatározott. Ő úgy érzi, az elmúlt tíz évben mintha harmincat dolgozott volna, viszont a sok munka sok energiát is adott, az energia kitartást eredményezett.

A kollekciókat iparművész feleségével közösen alakították ki. Elkészültek az angol csempék ihlette archaikus darabok. Kikísérletezték a régi budapesti lépcsőházakból ismert, az egykori polgári házak hangulatát idéző repedezett felületeket, élénk és bátor színeket. Majd mindez kiegészült matt, púderes, visszafogott színű sorozatokkal. Mára elmondható, hogy a középkori minták és a nagyon modern, minimalista burkolatok egyaránt jellemzők a Pataki Tiles csempemanufaktúrára. Egy-egy termékcsaládon belül a sokféle csempeméret – a hagyományos lerakási módokon túl – szinte végtelen egyedi mintázatot tesz lehetővé.

A dinamikusan fejlődő parányi családi vállalkozás komoly csempegyárak kínálatával vetekszik. Patakiék nem engednek a kézműves technológiából, a minden érdeklődőnek kijáró odafigyelésből. Először Nyugat-Európában ismerték meg őket, s csak ezután fordult a figyelmük a hazai piac felé. Látták, itthon is mutatkozik igény minőségi termékeikre – egyre többen keresik a különleges, értékálló burkolatot s meg is fizetik az egyediség árát.

Másrészt a ráfordított energia és elhivatottság ott van az anyagban, a termékben. S ezzel azonosulni akarnak az emberek. Ösztönösen pedig azzal a tudattal, hogy mostanában, amikor annyira nehéz utat törni, valakinek mégis sikerül. Pataki ars poeticája kiegészült az értékmentéssel, legyen szó akár falusi termékről, elfeledett technológiáról vagy a méltatlanul lebontott szegedi kendergyár ölnyi gerendáiról.

S bár körülöttünk minden felgyorsul, mégis: ha az ember olyan dolgokkal veszi körül magát, amelyek kiállják az idő próbáját, akkor elért valamit. Egy kicsit lelassított mindent maga körül.
------------------------------------------------------------

Pataki csempék láthatóak a saját weboldalon: http://www.patakitiles.com/
Egy képanyagokban bővelkedő másik elérhetőség:
http://agyasztaltv.blog.hu/2012/03/28/kezmuves_csempe_csodasagok


************************************************
Korábbi bejegyzés: RB20130427 (148. bejegyzés) 
Közvetlen link: http://pmgszki-jeweller.blogspot.hu/2013/04/femmuves-csempekeszito.html (ötvös zárt blog)
************************************************
RB20150204 (8. bejegyzés)


EGYSZERŰ TERÜLŐMINTA SZERKESZTÉSE

Nézzük csak meg a szakinfokepzo blog hátterét?
Nézzük csak meg Zsolnay Negyed grafikai arculatát / logóját? http://www.zsolnaynegyed.hu/
Ezzel az egyszerű terülőmintával kapcsolatos gyakorló feladat a szakinfoképző egyik következő feladata is.

A feladathoz szükséges alapmodul méretezése:

Az elvárt oldal-összeállítás (lapméret fekvő A/4, a többi méretet meghatározza az alapmodul):

Elkészítés, szerkesztés, összeállítás tanári irányítással.
Feladat részelemei: irányított elhelyezés és léptetés, Shaping/Trim panel alkalmazása, színezés, minimális műszaki méretmegadás, szövegelhelyezés.

**************************************************************
RB20150204 (7. bejegyzés)

2015. február 3., kedd

ELŐOLDALAK ÖSSZEÁLLÍTÁSA

A kurzus második találkozásának (20150205) tervezett feladata ELŐOLDALAK KÉSZÍTÉSE.
Ezen belül két feladatlehetőség, a SZAKOS TERVEZÉS MAPPA első, "beköszönő" oldala, valamint egy digitális anyag, egy vetíthető PREZENTÁCIÓ ELSŐ OLDALA.
Részfeladatok: Photoshop képszerkesztés, képméretezés, majd CorelDRAW összeállítás, végül különböző, szerkeszthető-nyomtatható-nézhető file-formátumok (CDR, PDF, JPG) mentése.

  vagy  


















Első feladat: SZAKOS TERVEZÉS MAPPA első, "beköszönő" oldala (választani a verziók közül)
Az összeállításhoz saját aláírás képe, a sulilogó felhasználása (ezeket mindenki megkapja file-ban).


Második feladat: PREZENTÁCIÓ ELSŐ OLDALA, amelyhez a későbbiekben fakultatívan készíthetőek további oldalak.
Az összeállításhoz saját aláírás képe, a sulilogó felhasználása (ezeket mindenki megkapja file-ban).
+ mindenkinek a saját fényképe (ezt mindenki maga hozza)


(!) A második feladat elkészítéséhez az otthonról hozott digitális fél-profil fénykép szükséges!
A feladatok tanári irányítással, előzetes kép-szerkesztés műveletekkel készülnek.

Bartó Berni-t vettem példának (Berni, ugye nem baj!:), bemutatni a feladatot, de természetesen a színeket ill. a betűtípusokat mindenki önmaga választja majd ki.

*********************************************************
RB20150203 (6. bejegyzés)

2015. február 2., hétfő

MŰSZAKI RAJZ KERETEZÉSE

A szabadkézzel létrehozott, de a digitálisan készített műszaki rajzok ismertetőjegye a műszaki rajz keret. E szabályokkal és szabványokkal teletűzdelt ábrázolási módnak sajátossága a lap szélétől meghatározott távolságra húzott keret és a készítő és készítés adatait, megnevezést és a méretarányt rendszerező rublika-táblázat.
A műszaki rajz keret méretezése

Az előző kép alapján kiszerkeszthető vonalzóval és ceruzával lapon is egyenként a keret. A szakinfó oktatás során viszont elsajátíthatóak azok az ismeretek, hogy ezt a keretet digitálisan mindenki saját magának kiszerkessze, majd a későbbiekben, mint egy alap-file-t, a későbbiekben a digitálisan készített műszaki rajzokhoz illessze. Az így elkészített keret alkalmazható kinyomtatva akár szabadkézzel és/vagy kézi szerkesztéssel készített műszaki rajzokhoz is.
A műszaki rajz rublikáinak digitális kiszerkesztés folyamatának vége. (Láthatóak azok a számítások, amelyek alapján a rublikák a méretváltoztatások után is a megfelelő pozícióba léptethetők)
Ezután az egyes rublikák elnevezése, a szövegezés elhelyezése, valamint az alkalmazás következik.

MŰSZAKI RAJZ KERET KISZERKESZTÉSÉNEK LÉPÉSEI megtekinthetőek ITT:
https://picasaweb.google.com/116063811902279652682/TECHNICAL_DRAW_FRAME?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJS2g9iXjuX-CA&feat=directlink
(p.j8)

(!) A kiszerkesztett corel file-ról érdemes PDF verziót menteni, majd azt saját gépen, esetleg postafiókban tárolni, hogy ha szükség van rá, akkor hozzáférhető legyen.

*************************************************************
Korábbi RB20130401-3 (240. bejegyzés)
Link: http://pmgszki-jeweller.blogspot.hu/2013/04/muszaki-rajz-keretezese_3.html (zárt ötvös blogról)
*************************************************************
RB20150202 (5. bejegyzés)

2015. február 1., vasárnap

KÖRBŐL TERÜLŐMINTA / EGYSZERŰBB TERÜLŐMINTA SZERKESZTÉS

Az itt látható terülőminta gyakorlat egy olyan mintatervezés létrehozását mutatja, amikor a teljes felületet egységnyi, egymáshoz kapcsolódó minta-elemek borítják be. Ezeket a terülőmintákat alkalmazhatja a keramikus gyakorlat, de megtalálható a fémművesekhez kapcsolódó rácstervezésnél, a grafikusok köthető csomagolástervezésnél, textilesek anyagminta tervezéseinél. Én vésnök tanulmányaim során találkoztam vele, amikor még a vésnök készítette el az a mintanyomóhengert, amellyel a textilmintákat, raportonként felvitték az anyagra.

A keramikus képzés (de bizonyos szempontból a fémműves/ötvös képzés) egyik feladata olyan terülőminta-egységek tervezése, amelyek egymás mellé helyezésével egy nagyobb, egybefüggő felület jön létre, pl. járólap, falicsempe tervezésénél.
Fémműveseknél ilyen felhasználási terület lehet pl. egy rács megtervezése, ahol szintén ismétlődő minták találhatóak. Ha a csomagolástervezés, csomaglóanyag mintákra gondolunk, ott is előfordulhat ugyanez a terülőminta elv.

A terülőminta alapja egy egység, amelynek jobbra-balra, fel és le helyezésével egy kapcsolódó mintahálózat jön létre. A mostani gyakorlat alapja a következő egység, amely alapján ki lehet szerkeszteni könnyen.

A mintánál látható egy kis "turpisság", amely a sárga kör ill. a körívek egymás alá-fölé helyezéséből adódik. Ennek kiszerkesztése is látható az alábbi folyamatábrából kiragadott egy lépésen:


Ennél a mintalétrehozatalnál számtalan verzió / színváltozat lehetséges, amelyet a kiszerkesztett corel-idomok színkitöltésével lehetséges változtatni.




TERÜLŐMINTA KISZERKESZTÉSÉ-nek lépései megtekinthetőek ITT:
(p.j8)

****************************************************************
Korábbi RB20130302 (235. bejegyzés)
Link: http://pmgszki-jeweller.blogspot.hu/2013/03/korbol-terulominta.html (ötvös zárt blog)
****************************************************************
RB20150201 (4. bejegyzés)

IVANKA FLASTER / BONYOLULTABB TERÜLŐMINTA SZERKESZTÉS

FLASTER egy nagyon érdekes, minőségi beton járólap-elemrendszer márkaneve az IVANKA elnevezésű budapesti cég termékei között. Régies hatású és mintakincsű járólap, amelynek feladat-folyamatsorának vektoros szerkesztését nem kifejezetten csak ötvös, hanem inkább keramikus diákok részére készítettem.
Ivanka katalógusból letöltött és Photoshop-ban "kezelt" kép a Flaster mintájával

A szerkesztés meglehetősen bonyolult, melyhez az elindulást az alábbi számadatok jelentik. A Corel-ben a könnyű tájoláshoz a munka a lap közepén!

A kisebb méretű elem megszerkesztése jóval egyszerűbb, a nagyobb méretű elem sokkal bonyolultabb a lépcsőzetes belső minta kialakítása miatt, ezért ez nem is tartozik az alap szerkesztési gyakorlathoz. Megoldható, de nem fér bele iskolai kurzusba, aki szeretné, próbálja ki magát szabadidejében.
.A nagyobb méretű elem corel-es kiszerkesztéséhez szükséges előrajzolás

FLASTER VEKTOROS KISZERKESZTÉSÉNEK KÉPEI és a tanfeledat megtekinthető ITT:
https://picasaweb.google.com/116063811902279652682/IVANKA_s_FLASTER_RB20130206?authuser=0&authkey=Gv1sRgCL7zhPbsz6P-eA&feat=directlink
(p.j8)

**********************************************************
Korábbi RB20130206 (224. bejegyzés)
Link: http://pmgszki-jeweller.blogspot.hu/2013/02/ivanka-flaster.html (zárt ötvös blog)
**********************************************************
RB20150201 (3. bejegyzés)